Gaia Oliva Blog
 
02.10.2023

Hangi Zeytinyağı Hangi Yemeğe? Zeytinyağı Seçme ve Kullanma Rehberi

Zeytinyağı, Akdeniz mutfağının en karakteristik aromaya sahip lezzetlerinden birisi. Tariflerinize eklediğiniz zeytinyağı, sizi başladığınız noktadan bambaşka bir lezzet durağına taşıyabilir. Bu deneyimi yaşamanın sırrı da doğru zeytinyağı seçiminden geçiyor.

Yemek türüne uygun bir zeytinyağı kullanarak farklı aroma profilleri ve kokularla tariflerinizi zenginleştirebilirsiniz. Doğru zeytinyağı tercihi; salatalarınıza canlılık, deniz ürünlerinize özgün bir karakter ve et yemeklerinize derin bir lezzet katarken tatlılarınıza da hoş bir aroma verir. Peki, hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanılır?

Gelin, en kaliteli zeytinyağı türleri ve özelliklerine birlikte bakalım. Ardından gurme lezzetlere imza atabilmenizi sağlayacak, yemeklerde kullanıma uygun zeytinyağı çeşitlerinin neler olduğunu birlikte öğrenelim.

Yemeklerde Hangi Tür Zeytinyağı Kullanılır?

Zeytinyağı, hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan elde edilen en saf lezzetlerden biri. Hatta zeytin, sert çekirdekli bir meyve olduğu ve bu meyveye hiçbir şey eklenmeden elde edildiği için zeytinyağı, farklı kültürlerde meyve suyu olarak da görülüyor. Bu lezzetin en aromatik halini tatmanın yolu ise natürel sızma zeytinyağı tüketiminden geçiyor.

Aklınıza ¨Sızma zeytinyağı ile yemek pişirilir mi?¨ sorusunun geldiğini tahmin ediyoruz. Hemen cevap verelim: Evet, natürel sızma zeytinyağı, hem sağlığa faydaları hem de üstün lezzeti nedeniyle yemeklerde güvenle kullanabileceğiniz bir yağ çeşidi.

Sızma zeytinyağını yemekler için ideal bir tür haline getiren özelliklerin başında ise asitlik derecesi geliyor. Çünkü zeytinyağının kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri asitlik derecesi. Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden 100 gramda 0.8’in altında olan zeytinyağları, natürel sızma zeytinyağı olarak adlandırılıyor.

Natürel sızma zeytinyağı da zeytinin hasat edilme zamanındaki farklılıklara göre iki ana türe sahip: Erken hasat zeytinyağı ve olgun hasat zeytinyağı. Bu iki zeytinyağının üretim şekilleri aynı olsa da zeytinin olgunluk derecesine bağlı olarak aromaları, kokuları, renkleri ve sahip oldukları polifenol oranı farklılık gösteriyor. Hem erken hasat hem de geç hasat zeytinyağı, farklı yemek çeşitlerine karakteristik aromalar katıyor.

Mutfağın Gurmelerine: Erken Hasat Zeytinyağı

Zeytinler henüz olgunlaşmadan yani yeşilken toplanarak erken hasat zeytinyağı elde edilir. Zeytin yeşilken içerisinde yüksek oranda polifenol bulunur. Zeytine yeşil rengini veren polifenoller aynı zamanda meyveye acı bir tat da verir. Tam da bu sayede erken hasat zeytinyağı, boğazda dengeli bir acılık bırakan lezzetine kavuşur.

Bu gurme lezzet, zeytinyağını pişirmeden yani saf haliyle tatmak isteyenler için ideal bir tür. Soğuk lezzetlerin favorisi olsa da sıcak tariflere de bambaşka bir tat kattığını söylemeden geçmeyelim.

Erken hasat zeytinyağını mutfakların vazgeçilmezi yapan tek özelliği aroması değil. İçerisinde doğal olarak bulunan polifenoller aynı zamanda değerli bir antioksidan kaynağıdır. Bu da erken hasat zeytinyağını hem damağının tadını bilenler hem de sağlığını düşünenler için doğru seçim haline getiriyor.

Erken Hasat Zeytinyağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Her iki zeytinyağı türünden de günün farklı öğünlerinde faydalanabilirsiniz. Önemli olan hangi yemeğe hangi zeytinyağı çeşidini ekleyeceğinizi bilmek. Erken hasat zeytinyağının kullanım alanlarını öğrenerek işe başlayabilirsiniz:

● Sağlıklı bir güne başlamak ve keyifli bir kahvaltı yapmak için erken hasat zeytinyağını sofranızdan eksik etmemenizi tavsiye ederiz. Bu meyvemsi lezzeti, söğüş salatanızın üzerine gezdirerek sebzelerin doğal lezzetini ön plana çıkarabilirsiniz. Ayrıca zeytinyağının içerisine zahter gibi yöresel baharatlar ekleyerek ekmek banmalık lezzetler yaratabilirsiniz.
● Ağızda dalga dalga yayılan bir lezzet için baharatlı yemeklerinizi erken hasat zeytinyağı ile yapabilirsiniz. Acılı ve baharatlı yemeklerle mükemmel uyum sağlayan erken hasat natürel sızma zeytinyağı, tüm aromaları daha keskin hale getirir.
● Misafirlerinize yemek öncesinde sunmak üzere zeytinyağına balzamik sirke ve fesleğen gibi aromalar ekleyerek bu gurme karışımı bruschetta ile servis edebilirsiniz.
● Et yemeklerini marine etmek için de erken hasat zeytinyağının, tadım notalarını ön plana çıkaran etkisinden faydalanabilirsiniz.
● Öğlen ve akşam yemekleri arasında hafif ve karşı konulamaz bir atıştırmalık yemek için mozzarella dilimleri, domates ve fesleğen üçlüsünün üzerine erken hasat zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
● Karşı konulamaz bir peynir tabağı hazırlamak için de dilimlenmiş peynirler ile kekik ve fesleğen gibi taze otların üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
● Akşamı taçlandıracak bir deniz ürünleri menüsünün de olmazsa olmazı erken hasat zeytinyağı. Deniz ürünlerini zeytinyağı ile soteleyebilir ya da ızgara yaptığınız deniz mahsullerinin üzerine zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Erken hasat zeytinyağının en iyi halini tüketebilmek için de zeytinyağı kalite kriterlerine uygun bir tercih yapmanızı öneririz. Zeytinyağının kalitesini; aroma, koku ve lezzet gibi duyusal kriterlerin yanı sıra üretim süreçlerinde de aramak önemli. Hasattan üretime kadar doğru yöntemlerle elde edilen bir zeytinyağı seçerek bu eşsiz lezzetin en aromatik halini deneyimleyebilirsiniz.

İyi yaşam yolculuğuna adım atmak için yemeklerinizde, besleyici ve uçucu bileşenleri en iyi şekilde koruyan MoriTem teknolojisi kullanılarak elde edilen Gaia Premium Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı’ndan faydalanabilirsiniz.

Kadifemsi Bir Lezzet Arayanlara: Olgun Hasat Zeytinyağı

Yöresine göre değişmekle birlikte zeytinler kasım ayında olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşan zeytinden elde edilen yağ, olgun hasat ya da geç hasat zeytinyağı olarak adlandırılır. Yeşil zeytinler olgunlaştıkça morumsu bir renge veya siyaha döner. Yeşil rengin kaybolması, zeytindeki polifenol ve klorofil miktarının da azalması anlamına gelir.

Olgunlaşmaya bağlı olarak zeytinde meydana gelen bu değişim kendisini lezzette gösterir. Olgun hasat zeytinyağı, dengeli ve yumuşak bir lezzete sahiptir. Baharatımsı yerine daha meyvemsi notalar ön plana çıkar. Erken hasat zeytinyağının yoğun aromasına alternatif olarak zevkle tüketebileceğiniz bu natürel sızma zeytinyağı çeşidi de yemeklere özel bir aroma katar.

Olgun Hasat Zeytinyağının Yemeklerde Kullanımı

Türk mutfağı zengin bir çeşitliliğe sahip olduğu için erken hasat ve olgun hasat zeytinyağlarıyla uyumlu birçok yemek sunar. Olgun hasat natürel sızma zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlayan yemek çeşitlerinden bazılarına birlikte bakalım:

● Tavuk, hindi ve balık gibi yemeklerde olgun hasat zeytinyağı kullanarak beyaz etin hafif lezzetini bastırmadan muhteşem bir lezzet yakalayabilirsiniz.
● Gelelim kızartmanın en hafif ve tabii ki nefis halini arayanlara. Ne de olsa ¨Natürel sızma zeytinyağıyla kızartma yapılır mı?¨ sorusu da en çok merak edilen konulardan birisi. Sızma zeytinyağını kızartmalarınızda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta yağın baskın bir tat vermeden sadece aromasını yemeğe katması için özellikle geç hasat zeytinyağı kullanmanızı öneririz.
● Turunçgil kabuklarıyla derinleşmiş tatlıların tutkunuysanız bir de bu tarifleri olgun hasat zeytinyağı ile hazırlamanızı tavsiye ederiz. Olgun hasat zeytinyağının ipeksi aroması tatlılarla birleşerek gurme damaklar için harika bir lezzet deneyimi yaşatır.
● Olgun hasat zeytinyağı, sıcak sulu yemeklerdeki farklı aromalarla da uyum sağlar. Hatta sadece pişirme aşamasında değil, pizza ve makarna gibi sıcak yemeklerin üzerine olgun hasat zeytinyağı gezdirerek de lezzeti bir üst noktaya taşıyabilirsiniz. Bu yumuşak ve meyvemsi zeytinyağı lezzeti için Gaia Premium Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı’ndan faydalanabilirsiniz.

Antik Çağlardan beri mutfakların vazgeçilmezi olan zeytinyağının altın sıvı olarak adlandırılmasının nedenini anlamak zor değil. Bu haklı unvanı almasını sağlayan ise sunduğu faydalar. Zeytinyağının sağlığa faydalarından ve üstün lezzetinden en iyi şekilde yararlanmak için ise isabetli bir seçim yapmakta fayda var. Damak zevkinize göre olgun hasat natürel sızma zeytinyağı veya erken hasat natürel sızma zeytinyağından farklı yemeklerde faydalanabilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR