Zeytinyağı; tarihinin Anadolu’da M.Ö 4000 yıllarına uzandığı ve “Ölmez Ağaç” şeklinde adlandırılan, şifasını yaşamın birçok alanında hissettiğimiz zeytin meyvesinden elde edilen doğal meyve suyudur. Her geçen yıl dünyada tüketim oranı artmaya devam eden zeytinyağının üretimi, zeytin ağacının ekolojik ihtiyaçlarından dolayı belirli bölgelerle sınırlıdır. Gaia Oliva zeytinyağları için erken hasat dönemi Ekim ayında, olgun hasat dönemi ise Kasım ortası başlayıp Aralık sonuna kadar devam eder. Hem üreticilerin hem de zeytinyağı severlerin heyecanla beklediği bu dönem aylar öncesinden en ince ayrıntısına kadar planlanır. Her aşamasında yoğun emeğin söz konusu olduğu hasat dönemi erken hasat ve olgun hasat olmak üzere ikiye ayrılır. Erken hasat zeytinyağı, zeytinlerin henüz yeşilken toplanmasıyla üretilir. Yüksek aromalı tada sahiptir ve zeytinlerin içerdiği sağlık bileşenleri açısından en verimli döneminde sıkıldığı için besin değerleri oldukça yüksektir. Olgun hasat zeytinyağı ise Kasım sonu Aralık başında yani zeytinlerin tam olarak olgunlaştığı dönemde üretilir. Rengi önce pembeden mora, daha sonra yavaş yavaş mordan siyaha çalan ve içerdiği yağ açısından verimliliği maksimum seviyeye ulaşan zeytinlerin soğuk sıkım tekniğiyle üretilmesiyle ortaya çıkan zeytinyağına olgun hasat natürel sızma zeytinyağı denir. Yüksek kaliteli, düşük asit oranına sahip olgun hasat zeytinyağı, kaliteli zeytinlerden ve üretim sırasındaki işlemlerin doğru tekniklerle hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi sonucu elde edilebilir. Zeytinyağının hasat dönemi ne zaman olursa olsun hız son derece önemlidir. Zeytin meyvesinin içerdiği polifenollerin korunması toplanan zeytinlerin mümkün olduğunca hızlı şekilde soğuk sıkım işlemine alınmasıyla sağlanabilir, çünkü polifenoller uçucu yapıya sahiptir ve sıcak sıkımlarda suya karışır. Gaia Oliva Premium olgun hasat zeytinyağları; Manisa Salihli Bölgesinde yetiştirilmiş 80 bin ağaçlık tek bir bahçedeki zeytinlerden, besin değerleri korunarak soğuk sıkım yöntemleriyle üretilmiştir.
Olgun hasat zeytinyağları zeytinin yağ açısından optimum verimine ulaştığında sıkıldığı için erken hasat zeytinyağlarına göre daha fazla yağ elde edilir ve bu durum fiyat açısından avantaj sağlar. Erken hasat zeytinyağı ortalama 8-9 kilo zeytinden 1 litre yağ elde edilerek üretilirken, olgun hasat zeytinyağında 6-7 kilo zeytinden 1 litre yağ elde edilebilir. Güneş enerjisinden tamamen faydalanıp olgunlaşan zeytinlerin yağ molekülleri açısından en verimli olduğu hasat dönemi, olgun hasat dönemidir. Erken hasat zeytinyağına kıyasla tat, koku ve aroması daha hafif hissedilen olgun hasat zeytinyağları günün her öğününde kullanılabilir. En sık sorulan sorulardan biri “kızartmalarda zeytinyağı kullanılır mı?” sorusuna da cevap niteliğindedir. Her ne kadar kızartmaları sağlıklı bulmasak da yapımında ayçiçek yağı yerine zeytinyağı kullanmak çok daha sağlıklıdır. Çünkü zeytinyağının ısı dayanıklılığı daha yüksek olup, 220 dereceye kadar çıkmaktadır. İçerdiği yüksek polifenollerle insan sağlığına birçok faydası bulunan bu zeytinyağı aynı zamanda oldukça düşük asit oranına da sahiptir. Zeytinyağında daha az acılıktan ve hafif tatlardan hoşlanan zeytinyağı severler için ideal bir lezzet olan olgun hasat zeytinyağı sıcak, soğuk tüm yemeklerde, salatalarda ve mezelerde kullanılabilir. Bu yüzden Gaia Oliva Premium Olgun Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı; hem sağlıklı oluşu hem de tüm yemeklere eşsiz lezzetiyle uyum sağlayan geniş kullanım alanıyla sofralarınızın vazgeçilmezi olmaya aday…
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.