Gaia Oliva Blog
 
09.10.2023

Deniz Kokulu Lezzetler: Zeytinyağlı Mantarlı Karides Tarifi

Deniz mahsullerini sofrasından eksik etmeyenlerdenseniz karidesi de mutlaka tatmış olmalısınız. Ne de olsa karides, balıktan sonra en çok tüketilen deniz ürünleri arasında yer alıyor. Düşük kalorili bir gıda olduğu için de diyet yapanların dahi rahatlıkla tüketebileceği besinlerden biri.

İçerisinde bulunan potasyum, protein, çinko, iyot, sodyum gibi besin ögeleri ise sağlığını düşünenleri kendisine çekiyor. Peki, karidesin en lezzetli halini tattığınızı düşünüyor musunuz? Cevabınızı vermeden önce zeytinyağıyla taçlanan mantarlı karides sote tarifini deneyin ve ardından kararınızı verin.

Mantarlı Karides Nasıl Yapılır?

Mantarlı karides, deniz mahsullerini sevenler için gerçek bir lezzet şöleni sunan yemeklerden. Bu yemeğin tadına varmanızı sağlayacak yöntem ise sotelemekten geçiyor. Peki, “Neden güveç değil de sote?” diyorsanız hemen açıklayalım: Mantarlı karides sote reçetesinde bulunan zeytinyağı ve limon gibi aromalar sayesinde malzemelerin tadı ön plana çıkıyor. Mantarlı karides güveç tarifi ise domates, kuru soğan gibi sulu yemeklerin başlıca malzemeleriyle pişiyor. Bu da mantar ve karides tadını biraz da olsa geri planda bırakabiliyor.

Bu tarifte kullanılan ana malzemeler arasında ise taze karides ve mantar ile zeytinyağı, sarımsak, limon gibi aromalar bulunuyor. Lezzetin sırrı ise bu malzemelerin ustalıkla bir araya getirilmesinde yatıyor.

Siz de mutfağınıza deniz kokusunu ve Akdeniz lezzetlerini taşımak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Hazırsanız zeytinyağlı mantarlı karides tarifinin sırlarını keşfetmek için adım adım ilerleyelim. İşte, bu nefis mantarlı karides yemeğini yapmak için gerekli malzemeler:

● 450 gram jumbo karides
● 250 gram mantar (Porcini gibi bir yaban mantarı tercih ederek lezzeti doruğa taşıyabileceğiniz gibi daha kolay bulabileceğiniz kestane mantarı ya da istiridye mantarını da bu tarifte keyifle kullanabilirsiniz.)
● Yarım çay kaşığı sarımsak tozu
● 3 diş sarımsak
● 9 yemek kaşığı Gaia Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı
● Pul biber
● Karabiber
● Tuz
● 3 yemek kaşığı limon suyu
● Yarım çay bardağı ince kıyılmış maydanoz

Tüm malzemeleriniz hazırsa şimdi mantarlı karides yapımına bakalım.

Mantarlı Karides Nasıl Pişirilir?

Kendinizi en iyi deniz ürünleri restoranlarından birinde hissetmenizi sağlayacak bu tarif hem leziz hem de çok pratik. Karidesi temizleme adımından sonra yaklaşık yarım saat içerisinde bu gurme lezzet sofranızı süsleyebilir. Tek yapmanız gereken şu adımları izlemek:
● Daha önce karides pişirmediyseniz ilk olarak karides nasıl temizlenir, öğrenelim. Bir elinizle karidesin yelpaze gibi kuyruğundan tutun, diğer elinizle gövdesinden tutun. Kuyruğu çekin ve koparın. Kopan kuyruğun içerisi boş olmalı yani et kısmı gövdede kalmalı. Ardından başını koparın. Son olarak da bir bıçakla karidesin sırtına yarım daire şeklinde çizik atın. Karidesin sırtını kestiğiniz zaman içerisinden kahverengi bir bölüm çıkacak. Karides çamur bölgelerde yaşadığı için vücudunda oluşan bu parçayı çıkarıp atın.
● Şimdi, sıra karidesi marine etmekte. Temizlediğiniz karidesleri derin, kapaklı bir kâsenin içerisine koyun. Karideslerin üzerlerine sarımsak, yarım çay kaşığı kırmızı biber, tuz, yarım çay kaşığı karabiber ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırın. Karidesi bir gece önceden marine edip yaklaşık sekiz saat buzdolabında bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa tarifin diğer malzemelerini hazırlarken yarım saat gibi kısa bir marinasyon işlemi yapabilirsiniz.
● Adımları giderek hızlandırıp pişirme aşamasına gelelim. Geniş bir tavayı kızdırın. Kızgın tavaya 6 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Karidesleri de ekleyerek her iki tarafı altın rengi kızarana kadar soteleyin. Ardından mantarları ekleyin ve ateşi kısın. Mantarlar kahverengi olana kadar pişirin.
● Kısık ateşte suyunu salarak pişen mantarların üzerine ince dilimlenmiş sarımsak, maydanoz, kırmızı biber ve tuz ekleyin. Sarımsaklar yumuşayana kadar yani yaklaşık iki dakika daha yemeği pişirin.
● Son olarak limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika tüm yemek, limon aromasını çekene kadar pişirin.
● Daha da aromatik bir lezzet elde etmek için ılınan mantarlı karidesin üzerine erken hasat zeytinyağı gezdirin.

Mantarlı karidesi salatayla ve kızarmış ekmekle servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

Bonus: Aroması Yoğun Kremalı Mantarlı Karides Tarifi

Yukarıda verdiğimiz tarifi, mantarları pişirme aşamasına kadar bire bir uygulayın. Yani kısaca temizlenen ve terbiye edilen karidesleri zeytinyağında soteleyin, ardından mantarı soteleyin. İşte, tam bu adımda ufak bir dokunuş yaparak buram buram Akdeniz kokan bir tarif ortaya çıkarabilirsiniz. Nasıl mı?

Bir kâsenin içerisine bir paket krema, bir çay bardağı rendelenmiş parmesan peyniri veya kaşar peyniri ile üç diş ezilmiş sarımsak ekleyin. Çırpma teliyle karıştırdığınız karışımı sotelenen mantar ve karidesin üzerine dökün. Tuz ve baharatları da ekledikten sonra krema hafifçe suyunu çekene kadar yemeği pişirin. Bu aromatik karides yemeğini spagetti üzerine dökerek başlı başına doyurucu bir ana yemek yiyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR