Gaia Oliva Blog
 
03.07.2024

En Taze Hali ile Sofralarınızda: Zeytinyağlı Bezelye Tarifi

Yazın gelişi ile beraber yaz sebzeleri de tezgahlarda yerini almaya başladı. Bize ise sadece bu sebzeler ile yaz akşamlarına keyif katacak sofralar hazırlamak kaldı. “Peki, ne yapsam?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin, sizin için hem yemeklerin yanına lezzetli bir eşlikçi olabilecek hem de sıcak havalarda içinizi ferahlatacak bir zeytinyağlı tarifimiz var. Taze bezelyelerden yapacağımız zeytinyağlı bezelye tarifi sizi bekliyor.

Bezelye hem lezzeti hem de bitkisel protein kaynağı oluşu ile dikkat çeken bir sebze. Her ne kadar kış aylarında dondurulmuş bezelyeden yemekler yapılsa da bu sebzenin hasadı, ekim tarihine göre ilkbahar veya yaz aylarında yapılır. Bu nedenle yaz aylarına giriş yaptığımızda en taze hali ile bezelyeyi sofralarımıza taşımak mümkün.

O halde yavaştan önlüklerimizi giyip mutfağa geçme zamanı geldi. Bezelyeyi farklı sebzeler ile buluşturup sofralarınıza şifa katarken lezzeti ile de keyif katacak zeytinyağlı bezelye tarifini yapmaya başlayalım.

Zeytinyağlı Bezelye Malzemeleri

Zeytinyağlı bezelye denildiğinde farklı tarifler ile karşılaşmak mümkün. Çünkü bezelye, sade bir şekilde yapılabileceği gibi farklı sebzeler ile buluşturulup lezzetli bir birliktelik de yaratılabilir. Biz tercihimizi renkli bir tabaktan yana kullanarak farklı sebzeleri de katacağımız bir zeytinyağlı bezelye tarifi hazırladık. Bu rengarenk tabak için gerekli olarak malzemeler ise şu şekilde:
● 1 çay bardağı Gaia Oliva Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı
● 1 adet orta boy kuru soğan
● 2 adet havuç
● 1 adet kapya biber
● 500 gram ayıklanmış bezelye
● 1 tatlı kaşığı tuz
● 1 su bardağı su

Üzeri için:
● Limon suyu
● 2 diş sarımsak
● Dereotu
● 2 yemek kaşığı Gaia Oliva Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı

Zeytinyağlı Bezelye Nasıl Yapılır?

Gerekli olan tüm malzemeler hazırsa şimdi, zeytinyağlı bezelye tarifini yapmaya geçebiliriz. Zeytinyağlı bezelyenin yapımı oldukça kolay olduğu için bu yemeği hızlıca hazırlamak mümkün. Bu nedenle “Hızlıca bir şeyler hazırlamam gerekli.” diyenler için bu yemek tam bir kurtarıcı. Hem de oldukça lezzetli bir kurtarıcı.

“Peki, nasıl?” diyorsanız adım adım zeytinyağlı bezelye tarifini hazırlayıp sofralarımıza taşıyalım:
● İlk olarak soğanı kavurmak gerekli. Bu nedenle soğanı küçük küçük doğrayıp geniş bir tencerenin içine zeytinyağını döktükten sonra soğanları ekleyin ve kavurmaya başlayın.
● Soğanlar kavrulurken o sırada kapya biber ve havucu da küp küp doğrayın. Tenceredeki soğanlar hafif pembeleşince havuç ve kapya biberi de üzerine ekleyerek kavurmaya devam edebilirsiniz.
● Bezelyeleri ayıklayıp güzelce yıkadıktan sonra onu da diğer sebzelerin yanına, tencereye ilave edin. 1-2 dakika tüm sebzeleri karıştırarak kavurun. Ancak kavurma işlemi sırasında sebzelerin rengini kaybetmemesi için sebzelerin renginin çok fazla koyulaşmamasına dikkat etmelisiniz.
● Kavurma işleminden sonra sebzelerin üzerine tuzu ve suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatarak zeytinyağlı bezelyeyi kısık ateşte pişirmeye bırakın. Yaklaşık 20-30 dakika bezelyeler yumuşayana kadar pişirin. Bezelyeler yumuşayınca ocağın altını kapatıp zeytinyağlı bezelyeyi soğumaya bırakabilirsiniz.
● Yemek soğurken o sırada üzerine ekleyeceğiniz sosu hazırlayın. Ekşi tatlar sevme durumunuza göre 1 veya 2 adet limonun suyunu sıkıp içerisine zeytinyağı ve ezdiğiniz sarımsakları ekleyin.
● Sebzeler oda sıcaklığına geldikten sonra hazırladığınız sosu da tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra zeytinyağlı bezelye tarifiniz hazır. Dilerseniz hafif ılık bir şekilde tüketebilir ya da iyice soğuması için biraz buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Servis ederken üzerine dereotu eklemeyi unutmayın.

Zeytinyağlı Bezelyenin Yanına Ne Yakışır?

Farklı sebzeler ile buluşturup rengarenk bir tabak yaptığımıza göre zeytinyağlı bezelyemiz hazır. Bu yemeği tek başına tüketebileceğiniz gibi farklı tariflerin yanında keyifli bir eşlikçi olarak da sunabilirsiniz. “Peki, zeytinyağlı bezelyenin yanına ne yakışır?” diyorsanız sizin için sofralarınıza yazı getirecek birkaç önerimiz var.

Bezelye aslında bitkisel bir protein kaynağı. “Ama ben protein deposu bir tabak hazırlamak istiyorum.” diyorsanız yanına zeytinyağı ve baharatlarla marine edip ızgarada pişireceğiniz bir kırmızı et yapabilirsiniz.

“Sebzeden devam edelim.” diyorsanız da yaz sofralarının diğer vazgeçilmezi yoğurtlu semizotu salatası tam size göre. Üstelik bu salatanın da yapımı zeytinyağlı bezelye gibi oldukça kolay. Semizotunu yoğurtla karıştırıp içerisine biraz sarımsak, biraz da zeytinyağı ekledikten sonra salatanız hazır. Yaz sofralarının içinizi ferahlatacak iki tarifini bir tabakta buluşturabilirsiniz.

“Yaz sebzelerinden başka ne var?” diye merak ediyorsanız yaz sofralarının bir diğer vazgeçilmezi ise tabii ki enginar. Enginar ile hazırladığımız lezzetli tarifi de öğrenmek isterseniz “Yaz Sofralarının Vazgeçilmezi: Ege Usulü Enginar Tarifi” yazımızı okuyabilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR