Gaia Oliva Blog
 
17.10.2024

Kozmetik Ürünlerdeki Gizli Tehlikeler: Kimyasal Maddeler ve Etkileri

Kozmetik ürünleri, kuşkusuz hayatımızın ayrılmaz parçaları. Gündelik yaşantımızda hijyen, bakım veya güzellik amaçlı pek çok kozmetik ürün kullanıyoruz. En basitinden duşta kullandığımız duş jelleri ya da ellerimizi nemlendirmek için kullandığımız el kremleri, günlük hayatımızın vazgeçilmez kişisel bakım ürünleri arasında. Peki, cildimizle doğrudan teması olan bu ürünlerin içeriklerine ne kadar dikkat ediyoruz?

Aslında kozmetik ürün seçiminde en dikkatli olmamız gereken konu bu. Çünkü kozmetik ürünlerin içerdiği kimyasal maddeler çoğu zaman göz ardı edilse de bu maddeler cildimize ve sağlığımıza uzun vadede zarar verebilecek yapıya sahip. Bu da kendimize yarar sağlamaktan çok zarar vermeye neden olan bir durum. Bu durumun önüne geçmenin yolu ise tabii ki kozmetik ürünlerdeki kimyasal maddeleri ve bu maddelerin etkilerini bilmekten, sonrasında ise bu maddeleri içermeyen ürünleri tercih etmekten geçiyor.

O halde gelin, kozmetik ürünlerde kullanılan kimyasal maddeler nelerdir ve sağlığımıza nasıl etki ederler, birlikte inceleyelim.

Paraben

Paraben, kozmetik ve temizlik ürünlerinde en sık karşılaşılan kimyasal maddelerin başında geliyor. Çünkü paraben, bakteri ve küf oluşumunu engelleyerek ürünün raf ömrünü uzatması için kullanılan yapay bir koruyucu. Ürünlerin raf ömrünü uzatarak üretim maliyetini düşürmek için de paraben, üreticiler tarafından yaygın olarak kullanılıyor.

Ancak paraben, cildin daha çok hassaslaşmasına sebep olarak tahriş, kızarıklık veya daha ciddi reaksiyonların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Özellikle hassas cilde sahip kişiler için paraben içeren ürünler kullanmak ciddi sorunlara yol açabilir.

Sülfat

Kozmetik ve temizlik ürünlerinde genellikle SLS (Sodyum Lauril Eter Sülfat) veya SLES (Sodyum Lauril Eter Sülfat) olarak sülfatın kullanım alanı oldukça yaygın. Özellikle şampuan, duş jeli gibi kişisel temizlik ürünlerinde tercih edilir. Çünkü ürüne sülfat eklenerek ürünün daha çok köpürmesi sağlanabilir. Böylece kullanıcıya etkili temizlenme hissi verilebilir.

Ancak sülfatın kullanım amacından da anlaşıldığı gibi bir ürünün iyi köpürmesi, temizlikte daha etkili olduğunu değil, içeriğinde sülfat bulunduğu anlamına gelir. Bu da uzun vadede cilt yapısının bozulmasına sebep olabilir.

Fitalat

Fitalat hem plastik ambalaj yapımında hem de kozmetik ürünlerinde kullanılan kimyasal bir madde. Kozmetik alanında özellikle parfümler, losyonlar ve kremlerde karşımıza çıkan fitalat, ürüne kalıcı koku ve renk sağlama amaçlı kullanılır. Plastik ambalajlara katılma sebebi ise malzemenin sertliğini azaltarak esneklik kazandırmak.

Fitalatın kullanım alanlarındaki bu çeşitlilik bir bakım ürünün içeriğinde olmasa bile ambalajında olabilme ihtimalini ve ürüne geçme ihtimalini ortaya çıkarıyor. Ancak yapılan araştırmalara göre fitalata maruz kalmanın hormonal dengeyi bozarak üreme sağlığına olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. Bu nedenle ürün içeriği kadar seçeceğiniz ürünün ambalajı da o kadar önemli.

Mineral Yağlar

Bazı kozmetik ürünlerde bitkisel yağlar yerine parafin veya vazelin olarak bilinen mineral yağlar tercih edilebiliyor. Bunun nedeni ise mineral yağların dayanıklı bir yapı sahip olması. Çünkü içeriğinde mineral yağ bulunan ürünler, cilt yüzeyinde uzun süreli bir koruyucu katman oluşturabilir. Ancak diğer açıdan da mineral yağlar sayesinde oluşturulan bu bariyer, cildin nefes almasını azaltarak cilt sorunlarına neden olabilir.

Ayrıca mineral yağlar, petrol ve türevi fosil kaynaklardan elde edilir. Doğal bir yapıdan öte çeşitli kimyasal süreçler ile elde edilen bu yağların hem yenilenemez kaynaklardan elde edilmesi hem de doğada çözünmemesi nedeniyle çevreye de olumsuz etkileri bulunur.




 

Boya ve Renklendirici

Kozmetik ürünlerin renkleri tabii ki ilgi çekici bir yapıya sahip. Ama ürünlerin rengi doğal içeriklerden mi, yoksa sentetik boya ve renklendiricilerden mi geliyor bilmek oldukça önemli. Çünkü bazı üreticiler, ürünlerine renk vermek açısından sentetik boya ve renklendiriciler kullanabilir. Örneğin lavanta kokulu bir duş jeli için bu lavanta etkisini daha yoğun bir şekilde tüketiciye geçirmek adına duş jelinin içeriğine mor boya eklenebilir.

Ancak bu sentetik boyalar ve renklendiriciler cildin tahriş olmasına ve alerjik yapıya sahip bir bünyede alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Triklosan

Triklosan; antibakteriyel özellikleri nedeniyle sabunlar, diş macunları ve deodorantlar gibi ürünlerde sıkça kullanılır. Ancak bu madde, bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olarak uzun vadede vücudun bakterilere ve mikroplara karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açabilir.

Buna ek olarak triklosanın antibakteriyel etkisi, cildin doğal yapısı içerisinde bulunan yararlı mikroorganizmaların dengesini bozabilir. Bu da cilt sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Silikon

Silikon; krem, losyon, saç maskesi, vücut yağı gibi ürünlerin doku olarak daha pürüzsüz hale gelmesine yardımcı olur. Genellikle cilde veya saça sürülebilen kozmetik ürünlerde tercih edilen bu kimyasal madde, ürüne daha akışkan ve yumuşak yapı kazandırır. Ancak sentetik bir kimyasal olması sebebiyle hem saçlarda hem de ciltte olumsuz etkilere sebep olabilir.

Kozmetik ürünlerde kullanılan silikon, uzun vadede cildin yapısını etkileyerek saçlarda yıpranma, ciltte döküntü gibi sorunlara yol açabilir.

Sentetik Koku ve Parfüm

Bir ürünün kokusu da tıpkı rengi gibi ilgi çekici bir yapıya sahiptir. Ancak kokunun kaynağının doğal olup olmadığına dikkat etmek oldukça önemli. Çünkü ürünlere hoş bir koku kazandırmak için sentetik koku ve parfüm kullanılabilir. Bu da ürünün cilt ile temasında tahrişe ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Tüm bu kimyasal maddelerden de anlaşıldığı gibi kozmetik ürün seçiminde içerik büyük önem taşıyor. Çünkü görüyoruz ki kimyasal maddeler, belki kısa vadede sorun yaratmasa da uzun vadede olumsuz etkilere sahip. Bu nedenle de ürün içeriğini dikkatlice okumak ve yukarıda sıraladığımız kimyasal maddeleri içeriğinde barındırmayan temiz içerikli ürünleri tercih etmek oldukça önemli. Temiz içerikli bakım ürünleri kullanmanın önemi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Bakım Rutininize Doğallık Katın: Neden Temiz İçerikli Ürünleri Tercih Etmelisiniz?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Temiz içerikli ürünler ile bakım rutininize doğallık katmak istiyorsanız da Gaia Oliva her zaman yanınızda. Duş jeli, vücut losyonu, el kremi gibi farklı ürün seçenekleri ile çeşitlenen Gaia Oliva doğal bakım ürünlerini tercih ederek cildinizin ihtiyacı olan bakımı doğanın sunduğu zengin içeriklerle sağlayabilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR