20.11.2024
Farklı Aromaların Lezzetli Buluşması: Çeşnili Zeytinyağı Nasıl Yapılır?
Zeytinyağı seçimi yaparken pek çok farklı zeytinyağı seçeneği ile karşılaşmanız mümkün. Bunlardan biri de zeytinyağı ile farklı aromaların bir araya geldi çeşnili zeytinyağı.
Son zamanlarda daha da popüler hale gelen çeşnili zeytinyağları aslında sadece dönemlik bir trend değil, geçmişten günümüze kadar gelen bir lezzet. Çünkü içerisinde farklı baharatların ve bitkilerin bulunduğu bu zeytinyağlarının Antik Roma ve Yunan kültüründe ilaç ve kozmetik alanında kullanıldığı biliniyor. Günümüzde ise bu tip zeytinyağları, zeytinyağında farklı tatlar ve aromatik lezzetler arayanların tercihi oluyor. Peki, çeşnili zeytinyağı nasıl yapılıyor?
Çeşnili zeytinyağı denildiğinde akla ilk olarak sızma zeytinyağının içerisine baharatlar, yeşillikler veya sarımsak gibi güçlü tatlar katarak yapılan soslar gelse de aslında bu bir zeytinyağı çeşidi ve bu zeytinyağı çeşidinin lezzeti, üretiminde gizli.
O halde gelin, tüm detayları ile çeşnili zeytinyağını incelemeye başlayalım.
Çeşnili Zeytinyağı Nedir?
Biliyoruz ki zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinin sıkılması ile üretilen bir yağdır. Sıkılan zeytinin hasat zamanı, türü, sıkımda kullanılan yöntemler gibi faktörlere göre de zeytinyağı çeşitleri bulunur.
Ülkemizde de zeytinyağı çeşitlerinin hangi kategorilere göre ayrılacağı Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı Ve Pirina Yağı Tebliği ile belirlenir. Buna göre çeşnili zeytinyağı da bir zeytinyağı kategorisi olarak karşımıza çıkar ve bu yağ kategorisi, zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen yağ olarak tanımlanır.
Çeşnili Zeytinyağı Nasıl Üretilir?
Çeşnili zeytinyağı, farklı üretim yöntemleri ve aroma vericiler tercih edilerek üretebilir. Bu da aslında eklenen aromanın zeytinyağına ne kadar işlediğini belirleyen temel faktör. Üretimde önemli olan ilk konu, zeytinyağına eklenen aromanın özelliği. Çünkü herhangi bir aroma katmak için doğal ürünlerden faydalanılabileceği gibi kimyasal içeriğe sahip aroma vericiler de tercih edilebilir. Zeytinyağının saf içeriğini kaybetmemesi için de çeşnili zeytinyağında doğal ürünlerin tercih edilmesi gerekir.
Zeytinyağına lezzet katacak çeşni belirlendikten sonra ise farklı yöntemler ile çeşnili zeytinyağı üretilebilir. Çeşnili zeytinyağı üretimini genel olarak şu iki kategoride incelemek mümkün:
- Zeytinyağı üretildikten sonra aroma eklemek
İnfüzyon yöntemi olarak da bilinen bu yöntemde zeytinyağı üretildikten sonra içerisine bitki ve baharatlar eklenerek bir süre bekletilir. Bekleme süresinde ise zeytinyağı düzenli aralıklarla çalkalanarak aromanın zeytinyağına iyice işlemesi sağlanır. Ancak sonrasında aroma maddelerini zeytinyağından ayırmak için zeytinyağının süzülmesi gerekir.
- Zeytinin sıkımı sırasında aroma eklemek
Zeytinler toplanıp ayıklandıktan sonra ezme aşamasına geçilir. Bu aşamada bitki dokularının ezilip yağın çıkması için zeytinler iyice ezilerek hamur kıvamına getirilip yoğurulur. Aroma verecek ürünler de üretimin bu aşamasında eklenerek zeytinlerle beraber sıkılabilir.
Üretim yöntemlerinden de anlaşıldığı gibi çeşniler, üretimden sonra veya üretim esnasında zeytinyağına eklenerek çeşnili zeytinyağı yapılabilir. Ancak zeytinyağının zengin içeriğini korumak için seçilen yöntem oldukça önemli. “Peki, nasıl?” diyorsanız şimdi, çeşnili zeytinyağının polifenol değeri ile ilgili merak edilen soruyu cevaplayalım.
Zeytinyağına Aroma Katmak Polifenol Değerini Düşürür mü?
Tabii ki farklı meyve, sebze veya baharat eklemek, zeytinyağının tadını etkilediği için “Acaba zengin içeriğini de etkiliyor mu?” diye düşünmek kaçınılmaz. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki zeytinyağına aroma eklemek, zeytinin asitlik derecesini ve polifenol değerini olumsuz yönde etkilemiyor. Hatta zeytinlerin ezilmesi esnasında aromaların eklenmesi ile zeytinyağının polifenol değerinin artırılabileceği belirtiliyor.
“Peki, bu yöntemle üretilen çeşnili zeytinyağını nerede bulacağız?” diyorsanız Gaia Oliva her zaman yanınızda.
Zengin İçerik, Mükemmel Uyum: GAIA OLIVA Çeşnili Zeytinyağları
Farklı aromaların zeytinyağının eşsiz lezzeti ile buluştuğu Gaia Oliva Çeşnili Zeytinyağları, mükemmel uyumu yakalamak için uzmanlık ve emek gerektiren bir çalışma sonucu üretildi.
Çeşnili zeytinyağı üretiminde, üretim yöntemlerinde de belirttiğimiz geleneksel infüzyon yöntemi yerine çeşnilerin üretim esnasında zeytinyağına eklenmesi tercih edildi. Taze meyve ve sebzelerin yıkanması, kesilmesi ve sonra özenle toplanan taze zeytinlerle bir arada sıkılması ile Gaia Oliva Çeşnili Zeytinyağı çeşitleri özenle oluşturuldu. İtalya’da keşfedilmiş bu birlikte sıkım yöntemi sayesinde hem aromalar uyumlu şekilde bir araya getirildi hem de zeytinin zengin içeriği zeytinyağına aktarıldı.
Siz de hem doğal içeriğe sahip hem de lezzet dolu bir çeşnili zeytinyağını sofralarınıza taşımak istiyorsanız farklı aromaları zeytin ile buluşturduğumuz zeytinyağlarımızı keşfetmek için “Çeşnili Zeytinyağı” sayfamızı inceleyebilirsiniz.