Gaia Oliva Blog
 
31.01.2025

Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Zeytinyağı, kuşkusuz hayatımıza lezzet katan bir tat. Salatalara, yemeklere kattığı eşsiz lezzet ile sofralarımızın baş tacı olduğu kesin. Ancak ne kadar dikkatli olursak olalım bazen yemek yaparken ya da sofrada ufak kazalar yaşanabilir. Bu küçük kazalar sonucunda da zeytinyağı istenmeyen bir şekilde giysilere, halılara veya koltuklara bulaşabilir. Peki, bu inatçı yağ lekelerini çıkarmak mümkün mü? Elbette mümkün. Doğru yöntemler ve malzemelerle zeytinyağı lekelerini kolayca temizleyebilirsiniz.

O halde gelin, farklı yüzeylerden zeytinyağı lekesi çıkarma yöntemlerini ve zeytinyağı lekesi çıkarırken dikkat edilmesi gerekenleri birlikte keşfedelim.

Giysilerdeki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Zeytinyağı, kumaşlara hızla nüfuz eden bir yağdır. Ancak doğru adımları izlerseniz giysilerinizde iz bırakmadan zeytinyağı lekesinden kurtulabilirsiniz.

Giysilerinize zeytinyağı damlarsa adım adım yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Zeytinyağı döküldüğünde lekenin yayılmasını önlemek için hemen fazla yağı emdirmeniz gerekir. Bunun için emiciliği yüksek kağıt havlu veya pamuklu bir bez kullanmanızda fayda var. Kumaşa yaymamaya (yayılmamasına) dikkat ederek dökülen fazla yağı nazikçe giysinizden alabilirsiniz.
  • Lekeli bölgedeki yağın daha fazla emilmesi için bebek pudrası ya da karbonat dökebilirsiniz. Çünkü bu malzemeler yağı emerek lekenin daha kolay çıkmasını sağlar. Pudrayı veya karbonatı döküp yaklaşık 10 dakika bekletin.
  • Zeytinyağı gibi yağ bazlı lekelerde yağ çözücü özelliğe sahip deterjanlar oldukça etkilidir. Bu nedenle pudralama işleminin ardından pudrayı veya karbonatı çırparak birkaç damla bulaşık deterjanını lekenin üzerine dökün ve hafifçe ovalayın. Daha sonra giysiyi ılık suyla durulayın.
  • Son olarak hem lekenin tamamen çıkması hem de giysinizin temizlenmesi için giysinizi yıkama talimatlarına uygun bir şekilde çamaşır makinesinde yıkayın.

Halıdaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Zeytinyağı lekesini sadece giysilerden çıkarmak zorunda kalmayabiliriz. Çünkü yemek yaparken ya da yerken zeytinyağı, halıya da damlayabilir. Böyle bir durumda da halıda leke kalmaması için hemen önlem almanız oldukça önemli.

“Peki, ne yapacağım?” diyorsanız aslında halıdaki zeytinyağı lekesini çıkarmak için yapmanız gerekenler de giysi için yapmanız gerekenlerle oldukça benzer. Halıdaki zeytinyağı lekesini çıkarmak için adım adım yapmanız gerekenler ise şu şekilde:

  • Halıda zeytinyağı dökülen bölgeye kağıt havlu veya temiz bir bez koyarak fazla yağı alın. Ancak bu adımı hızlı bir şekilde yapmanız önemli. Çünkü böylece lekenin halıya daha derin nüfuz etmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Lekenin üzerine karbonat ya da bebek pudrası serperek kalan yağın emilmesini sağlayın. Lekenin üzerine serptiğiniz malzemeyi en az 15 dakika bekleyin, ardından elektrikli süpürgeyle temizleyin.
  • Sonra bir kaba ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyin. Mikrofiber bir bez yardımıyla lekeyi hafifçe silin. Silerken dikkat edilmesi gereken nokta ise fazla ovalamamak. Çünkü aksi halde leke daha geniş bir alana yayılabilir.
  • Son olarak temiz bir bezle sadece su kullanarak deterjanı temizleyin. Ardından kuru bir bezle bölgeyi kurulayın ve havalandırarak tamamen kurumaya bırakın.

Koltuktaki Zeytinyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Lezzetli atıştırmalıklar hazırlayıp film keyfi yapmak oldukça zevkli. Ancak bu zevkiniz koltuğa dökülen yağ nedeniyle yarım kalmasın. Koltuğunuzu pratik bir şekilde temizleyerek zeytinyağı lekesini çıkarmak için adım adım yapmanız gerekenleri hemen sıralayalım:

  • Koltuktan yağ lekesini çıkarırken ilk adım tabii ki fazla yağı emdirmek. Koltuğun süngerine geçmeden yağı kağıt havlu veya temiz bir bezle emdirin.
  • Sonrasında lekenin üzerine bebek pudrası veya karbonat dökerek 15 dakika bekletin. Daha sonra döktüğünüz malzemeyi elektrikli süpürgeyle çekin.
  • Lekenin üzerine sıvı bulaşık deterjanı dökün ve temiz bir bez yardımıyla lekeyi çok ovalamadan silin.
  • Silme işlemi bittikten sonra temiz bir bezle bölgeyi kurulayın. Koltuğun iyice kuruması için de alanı havalandırın.

Zeytinyağı Lekelerini Çıkarmanın Püf Noktaları

Temizleme yöntemlerinden de anlaşıldığı gibi alan değişse de zeytinyağı lekesini çıkarmak için yapmanız gerekenler benzer. Ancak tabii ki yağ lekelerini çıkarırken temizliğin sonuca ulaşması için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Leke çıkarmada harcadığınız çabanın sonuca ulaşması için şu noktalara dikkat etmenizde fayda var:

  • Zeytinyağı lekesi oluştuğunda lekenin kurumasını beklemeyin. Çünkü ne kadar hızlı hareket ederseniz lekeyi çıkarmak o kadar kolay olur.
  • Zeytinyağı lekesini temizlerken sıcak su yerine ılık su kullanın. Sıcak su, lekenin kumaşa sabitlenmesine neden olabilir.
  • İçeriğinden dolayı kumaşa zarar verebilme ihtimaline karşı bulaşık deterjanı kullanmak istemiyorsanız su ve beyaz sirkeyi karıştırarak doğal bir temizleme yöntemi de tercih edebilirsiniz.
  • Giysinizi yıkadıktan sonra kurutucu yerine açık havada kurutmaya özen gösterin. Çünkü leke gitmediyse kurutucunun uyguladığı yüksek sıcaklık, yağın dokuya işlemesine sebep olabilir.
  • Halı, koltuk veya giysi fark etmeksizin tüm alanlarda lekeyi temizlerken fazla yağı emdirmeye ve çok fazla ovalamamaya dikkat edin. Ovalamak, lekenin kumaşa işlemesine ve daha geniş alana yayılmasına neden olur.

Tüm bunlara dikkat ederek zeytinyağı lekesini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Ancak unutmayın ki zeytinyağı, kumaşlarda leke yapabilse de deri ve ahşap yüzeyler için adete bir mucize. “Peki, nasıl?” diyorsanız sofralarımıza lezzet katan zeytinyağının farklı kullanım alanlarını keşfetmek için “Zeytinyağı Mucizesi Her Yerde: Zeytinyağının 5 Farklı Kullanım Alanı” yazımızı okuyabilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR