30.10.2024
Zeytinyağı Tortusu Nedir, Nasıl Süzülür?
Zeytinyağı, lezzetli tariflerin ve keyifli sofraların vazgeçilmezi. Ancak unutmayın ki zeytinyağının üretimindeki her bir detay, zeytinyağının kalitesini etkileyen bir yapıya sahip. “Peki, nasıl?” diyorsanız zeytinyağında sıklıkla karşılaşılan bir durum olan tortu konusuna daha detaylı bakmakta fayda var.
Bazen bir zeytinyağının dibine geldiğinizde bir tortu olduğunu veya parlak bir renk yerine zeytinyağının bulanık bir renge sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Peki, bu neden olur? Aslında bu durum, tamamen zeytinyağının üretim koşulları ile alakalı. Bu nedenle de seçtiğiniz zeytinyağının pürüzsüz bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız zeytinyağı tortusunun nasıl oluştuğunu bilmeniz oldukça önemli.
O halde gelin, tüm detayları ile “Zeytinyağı tortusu nedir, nasıl oluşur?” ve “Zeytinyağı tortusunu süzmek mümkün mü?” sorularının cevaplarını birlikte inceleyelim.
Zeytinyağı Tortusu Nedir?
Zeytinyağı tortusunu zeytinlerin sıkılması ile elde edilen yağın içindeki doğal kalıntıların oluşturduğu bir madde olarak tanımlamak mümkün. Bu kalıntılar ise zeytinin çekirdeği, kabuğu ve posasından kaynaklı olabilir.
Zeytinyağı üretimi sırasında zeytinler preslenerek yağ elde edilirken zeytinin yağı dışındaki parçacıklar da yağın içinde kalabilir. Zeytinyağına pürüzsüz bir görünüm elde etmek için filtreleme yapılmadığı takdirde bu kalıntılar süzülmediğinden zaman içerisinde tortu halinde dibe çökebilir. Bu nedenle zeytinyağı tortusu, özellikle filtre edilmemiş zeytinyağlarında karşımıza çıkar ve zamanla şişenin dibinde birikerek daha yoğun bir kıvam alır.
Zeytinyağı Tortusu Nasıl Oluşur?
Zeytinyağı tortusu, üretim aşamasındaki filtreleme işleminden kaynaklı oluşur. Biliyoruz ki zeytinden zeytinyağının elde edilmesi sırasında presleme, zeytin hamurunun yoğrulması, süzme ve filtreleme gibi farklı aşamalar yer alır. Bu aşamalardan biri olan filtrelemede zeytinden elde edilen yağ, içerisinde kalan tortulardan ayrıştırılır.
Ancak kimi üreticiler, filtreleme işlemi yapmadan filtresiz zeytinyağı üretebilir. Bu nedenle zeytinyağı içerisinde tortu oluşabilir. Filtreleme yapılan üretimde ise elde edilen zeytinyağı, parlak ve pürüzsüz görünümüne kavuşması için filtrelerden geçirilir. Böylece içerisinde kalan tüm tortulardan temizlenir.
Zeytinyağı Tortusu Zararlı mı?
Tüketiciler tarafından zeytinyağı tortusu ile ilgili merak edilen konulardan biri de zararlı olup olmadığı. Çünkü bu tortu, zeytinyağı içerisinde adeta toz gibi göründüğü için sanki zeytinyağına farklı bir katkı eklenmiş algısı yaratabilir. Ancak zeytinyağı tortusunun içeriğinden de anlaşıldığı gibi tortuda zeytinin yağ dışındaki diğer parçaları yer alır. Bu nedenle zeytinyağı tortusunun aslında doğal ve zararsız bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün.
Ancak şunu belirtelim: Tortunun zeytinyağında uzun süre kalması, yağın asitlik derecesini yükselterek tadında ve kokusunda istenmeyen değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle tortunun temizlenmesi ve zeytinyağının doğru bir şekilde süzülmesi, yağın kalitesini korumak açısından oldukça önemli.
Zeytinyağı Tortusu Nasıl Süzülür?
Filtresiz bir zeytinyağı tercih ettiğinizde zamanla zeytinyağı içerisinde tortu oluşabilir. Zeytinyağının tadında ve kokusunda değişiklik olmaması için tabii ki bu tortuyu süzdürmenizde fayda var. “Peki, bunu nasıl yapacağım?” diyorsanız farklı materyallerden destek alarak zeytinyağının tortusunu evde süzdürme işlemi yapabilirsiniz.
Eğer zeytinyağı içerisindeki tortuda büyük parçalar yer alıyorsa öncelikle bu parçaları ayırmak için bir süzgeç kullanabilirsiniz. Sonrasında zeytinyağını ince tanelerden de arındırarak pürüzsüz hale getirmek için ince temiz bir tülbent veya kahve filtresi yardımı ile zeytinyağını süzebilirsiniz.
Ancak unutmayın ki bu işlemleri yaparken kullanacağınız materyallerin temiz olması oldukça önemli. Çünkü zeytinyağı, kokulara karşı oldukça hassastır. Ortamda bulunan farklı kokuları kolayca emebilir. Eğer süzme işlemi için kullandığınız materyalde farklı bir koku bulunuyorsa bu durum zeytinyağının o doğal kokusunu kaybetmesine neden olur.
Kısacası bu basit süzme yöntemleri ile zeytinyağının tortusunu süzmek mümkün. Ancak tortular zeytinyağının asitlik derecesini yükseltebileceği için filtresiz zeytinyağı yerine filtrelenmiş zeytinyağları tercih etmenizde fayda var.
“Peki, hangi zeytinyağını tercih edeceğim?” diyorsanız da zeytinyağının o eşsiz tadını ve besin değerlerini korumak için üretimin her aşamasını titizlikle gerçekleştirdiğimiz Gaia Oliva zeytinyağı çeşitleri tam size göre.
Gaia Oliva zeytinyağlarını üretirken zeytinyağının içerisinde hiçbir kalıntı kalmaması için kağıt filtre kullanılarak filtreleme işlemi yapıyoruz. Böylece pürüzsüz bir dokunun yanı sıra ürettiğimiz zeytinyağların, asit oranı düşük ve polifenol değeri yüksek içeriğini her zaman korumasına yardımcı oluyoruz.
Zeytinyağı üretim aşamaları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Hasattan Sofraya: Zeytinyağı Üretim Aşamaları” yazımızı okuyabilirsiniz.