Kalitesi ve Lezzeti ile Meşhur: Ödüllü Zeytinyağı Nedir?

Kalitesi ve Lezzeti ile Meşhur: Ödüllü Zeytinyağı Nedir?

Kaliteli ve doğal bir zeytinyağı seçimi yapmak hem lezzet açısından hem de zeytinyağının faydalarından yararlanmak açısından oldukça önemli bir konu. Bu seçimi yaparken dikkate alabileceğiniz önemli bir kriter de zeytinyağının aldığı ödüllerdir. Peki, bir zeytinyağının ödül kazanması için kriterler neler?

O halde dünyanın meşhur zeytinyağı yarışmalarını ve yarışmalarda zeytinyağları değerlendirilirken dikkat edilen unsurları incelemeye başlayalım.
 

 

Ödüllü Zeytinyağı Nedir?

Tadı ve kokusu ile sofralarımıza lezzet katan zeytinyağına kalitesi ile de dünya çapında yarışmaların başrolü demek mümkün. Çünkü dünyanın farklı yerlerinde en iyi ve en yüksek kaliteli zeytinyağlarının ödüllendirildiği yarışmalar bulunuyor. Bu yarışmalara katılıp tadı ve kalitesi ile ödüle layık görülen zeytinyağları ise ödüllü zeytinyağı olarak karşımıza çıkıyor.

Dünyanın farklı ülkelerinden zeytinyağı üreticilerinin katıldığı bu yarışmalarda zeytinyağları detaylı bir değerlendirme sürecinden geçiyor. Bu değerlendirme ise hem zeytinyağının kimyasal analiz sonuçlarının test edildiği bir aşamadan hem de uzman kişilerden oluşan bir jüri ile tadının değerlendirildiği duyusal test aşamasından meydana geliyor.

Bir zeytinyağının ödüllü zeytinyağı olması için detaylı bir analiz sürecinin olduğu dünyanın prestijli zeytinyağı yarışmalarına katılıp kalitesini tescillemesi gerekli. Bunun için de zeytinyağı üreticilerinin, numuneleri yaklaşık bir ay önceden yarışmanın yapılacağı yere göndermesi gerekiyor. Ayrıca buna ek olarak zeytinyağının saf ve natürel sızma olduğunu ispatlayan kimyasal test sonuçlarını da yarışma kuruluna iletmeleri şart. Böylece numune ve test sonuçları kapsamında yukarıda belirttiğimiz aşamalara göre dünyanın dört bir yanındaki zeytinyağı üreticilerinin ürünleri değerlendirilerek ödüllendiriliyor.

“Peki, bu değerlendirme aşamasında marka ve ülkeler biliniyor mu?” diye merak ediyorsanız tadım aşamasında genel olarak zeytinyağlarının ülke ve marka olarak değil, kodlanarak analiz edildiğini belirtelim. Zeytinyağı üreticilerinin gönderdiği numunelerden tadım yapılırken bir ayrımcılık yaşanmaması için öncelikle zeytinyağlarına bir kod veriliyor. Jüri de marka ve ülke bilmeden bu kodlara göre değerlendirme yapıyor. Kısacası zeytinyağları asla markaya veya ülkeye göre değil, sadece zeytinyağı tadımındaki temel kriterler dikkate alınarak değerlendiriliyor.
 





 

Zeytinyağı Ödüllerinde Temel Kriterler

“Zeytinyağı ödüllerindeki temel kriterler neler?” diye düşünüyorsanız öncelikle kimyasal test sonuçlarına ve daha sonrasında duyusal kriterlere göre kapsamlı bir değerlendirme yapıldığını söylemek mümkün.

İlk olarak zeytinyağının sınıfının belirlenmesinde önemli olan kimyasal test aşamasını incelemekte fayda var. Kimyasal testler, laboratuvar ortamında gerçekleştirilir ve bu testler sayesinde zeytinyağının sınıflandırılmasına göre standartlara uyup uymadığı belirlenir. Çünkü bu testlerle zeytinyağının asit oranı olarak bilinen serbest asitlik ve zeytinyağının oksijen değeri olarak ifade edilen peroksit miktarı ölçülür. Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne göre natürel sızma zeytinyağı olarak değerlendirilmesi için zeytinyağının asit oranının, oleik asit cinsinden 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmaması gerekir. Yarışmalarda da gönderilen kimyasal test sonuçları tekrar kontrol edilerek zeytinyağının saflığı ve natürelliği teyit edilir.

Kimyasal test sonuçlarının değerlendirilmesinden sonra zeytinyağının tadım aşamasına geçilir. Tadımda da zeytinyağının pozitif duyusal özelliklerine göre değerlendirme yapılır. Zeytinyağının meyvemsiliği, acılığı ve yakıcılığı ise pozitif duyusal özellikleridir. Zeytinyağı tadımında dikkate alınan bu üç unsuru şu şekilde açıklamak mümkün:
● Meyvemsilik: Zeytinin yetiştiği bölgeye ve cinsine göre zeytinyağının belirli bir aroması olur. Taze çimen, enginar, elma gibi aromalar, koku ve tat olarak zeytinyağının karakteristik yapısını belirler.
● Acılık: Zeytin meyvesi, aslında acı bir tada sahip olduğu için doğal yöntemler ile üretilen zeytinyağının da bu acılığı taşıması gerekir. Bu nedenle zeytinyağı tadımı sırasında dikkat edilen bir diğer husus, zeytinyağının ağızda bıraktığı acılıktır.
● Yakıcılık: Zeytinyağı, acılığından kaynaklı olarak yutarken boğazda bir yakma hissi oluşturur. Bu yakıcılık ise doğal olarak zeytinyağının acılık oranına göre değişir.

Bu üç kriter dikkate alınarak uzman kişilerden oluşan jüri tarafından yarışmaya katılan tüm zeytinyağlarının tadımı yapılır ve zeytinyağları puanlanır. Böylece tat ve kalite açısından ödüle layık görülen zeytinyağları belirlenir.

Zeytinyağının değerlendirilmesi için önemli bir aşama olan zeytinyağı tadımı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Zeytinyağı Tadımı İçin Altın Standartlar” yazımızı okuyabilirsiniz.
 

 

Dünyadaki Meşhur Zeytinyağı Yarışmaları

Yukarıdaki kriterlere göre zeytinyağlarının değerlendirildiği ve farklı ülkelerde gerçekleşen zeytinyağı yarışmaları bulunuyor. Dünyanın her yerinden zeytinyağı üreticileri de bu yarışmalara katılarak ürünlerinin kalitesini tüm dünyaya kanıtlayabiliyor.

“Peki, meşhur zeytinyağı yarışmaları nelerdir?” diye merak ediyorsanız bu yarışmalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
● EVO International Olive Oil Contest (EVO IOOC), İtalya
● Japan Olive Oil Prize (JOOP), Japonya
● Los Angeles International Ekstra Virgin Olive Oil Competitions (LA EVOO), Amerika
● London International Olive Oil Competitions (LIOOC), İngiltere
● Canada International Olive Oil Competitions (CIOOC), Kanada
● Terra Olivo International Olive Oil Competitions (Terraolivo IOOC), İsrail

Ayrıca bu meşhur zeytinyağı yarışmaları dışında Türkiye’de gerçekleşen Anatolian IOOC ve Arjantin’de gerçekleşen Olivinus gibi pek çok farklı yarışma da mevcut. Bir zeytinyağı üreticisi olarak önemli olan ise tabii ki tüm bu yarışmalardan iyi puan alarak kaliteyi ödüllerle taçlandırmak.

Ancak ödüllü bir zeytinyağı üretmek oldukça hassas ve özenli bir iş. Çünkü zeytinyağı üretiminde zeytinin kalitesi önemli olsa da zeytinyağının kalitesini etkileyen unsurlar sadece bununla sınırlı değil. Çünkü kaliteli bir zeytinyağı elde etmek için üretim aşamasında kalite standartları belirlenmesi ve modern üretim tekniklerinin kullanılması da oldukça önemli. Bu nedenle zeytinin çeşidinden öte kontrollü ve doğru bir şekilde zeytinyağı üretimini yapabilmek, zeytinyağının kalite standartlarını belirleyen en önemli konu.



Biz de Gaia Oliva olarak her zaman kaliteli ve lezzetli zeytinyağı üretimi yapmak için özenle çalışıyoruz. Zeytinyağlarını üretirken tat ve kalite için gösterdiğimiz bu özen sayesinde de dünyanın en prestijli yarışmalarından ödüller almaya hak kazanıyoruz. Premium Memecik ve Premium Ayvalık erken hasat zeytinyağlarımız ile dünyanın en prestijli uluslararası yarışmalarında 2021’den bu yana 71 atın ve 21 gümüş madalya, 5 Grand Prestige Gold Ödülü ve Sınıfının En İyisi Ödülünü aldık. Ayrıca dünyanın en çok ödül alan zeytinyağı üreticilerinin sıralandığı EVOOWR (World Ranking of Extra Virgin Olive Oil) 2023'te dünyanın en iyi zeytinyağı üreten ilk 100 şirketi arasında 11. sırada yer almaktan gurur duyuyoruz.

Siz de ödüllü zeytinyağı çeşitlerimiz ile kendinizi ödüllendirmek isterseniz hem tadı hem de kalitesi ile fark yaratan Gaia Oliva Erken Hasat Zeytinyağı çeşitlerimizi hemen inceleyebilirsiniz.
 

Etiketler: #soğuksıkım, #zeytinyağı, #erkenhasat
Şubat 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR