Lezzet Şöleni: Karnabahar Graten Tarifi

Lezzet Şöleni: Karnabahar Graten Tarifi

Sulu yemeği, kızartması, fırınlanması ile farklı tariflerin başrolü olmayı başaran karnabahar, kış mevsimi ile sofraları lezzetlendirmeye geldi. Kış sebzeleri arasında hem lezzeti hem de görüntüsü ile dikkat çeken bu sebzenin her hali güzel olsa da graten olarak ayrı bir lezzetli olduğu kesin. Üstelik karnabahar graten hem ana yemek hem de ara sıcak olarak servis edilebildiği için farklı lezzetlerle birleştirilerek keyifli bir tabak hazırlanabilir.

O halde şimdi, hazır mevsimi gelmişken karnabaharı en lezzetli haliyle deneme zamanı. Kolaylıkla hazırlayabileceğiniz karnabahar graten tarifini yapmaya başlayalım.
 

 

Karnabahar Graten Malzemeleri

İster ana yemek ister lezzetli bir ara sıcak olarak tercih edin, öncelikle karnabahar graten yapımına başlamak için gerekli malzemeleri öğrenelim.

Sofralarınıza lezzetli bir dokunuş yapacağınız karnabahar graten için gerekli malzemeler şu şekilde:

● 1 adet orta boy karnabahar
● 1 adet yumurta
● 2 yemek kaşığı un
● 3 yemek kaşığı yoğurt
● 1 çay bardağı Gaia Oliva Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı
● 1 çay kaşığı tuz
● 1 çay kaşığı karabiber
● 1 çay kaşığı kuru nane
● 1 kase rendelenmiş parmesan peyniri
 





 

Karnabahar Graten Nasıl Yapılır?

Tüm malzemeler hazırsa şimdi, adım adım karnabahar grateni hazırlayalım.

● Karnabahar graten yapımı için ilk olarak büyük bir çiçeğe benzeyen çiğ karnabaharı, küçük küçük saplarından ayırarak haşlayın. Yaklaşık 15 dakika haşlamak, karnabaharın sertliğinin azalması için yeterli. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken, karnabaharın çok yumuşamaması. Çünkü karnabaharlar haşlandıktan sonra soslanıp fırına da gireceği için ilk pişirme adımında karnabaharın dağılmaması oldukça önemli.
● Karnabahar, yeterli kıvama gelecek kadar haşlandıktan sonra soğuması için sudan çıkarıp derin bir kâsenin içine alın ve beklemeye bırakın.
● Karnabahar soğurken farklı bir kâsede gratenin sosunu hazırlayabilirsiniz. Sos için öncelikle yoğurt, yumurta ve zeytinyağını bir kâsenin içine koyarak iyice karıştırın. Daha sonra içine yavaş yavaş unu ekleyin ve unun topaklanmaması için hızlıca çırpmaya özen gösterin. Son olarak tuz, karabiber ve kuru naneyi de ekleyin. Dilerseniz bu aşamada karnabahar gratende daha baharatlı bir tat yakalamak için sosa pul biber, kekik gibi daha farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz.
● Sosu da hazırladıktan sonra artık karnabahar ve sosu buluşturma zamanı. Geniş bir borcamın içine önce biraz zeytinyağı gezdirin. Bu karnabaharın fırınlandıktan sonra yapışmamasını sağlayacaktır. Sonra haşladığınız karnabaharları borcama dizin ve üzerine sosu dökün. Sosu dökerken gratenin her bir diliminde aynı tadı yakalamak için sosun her karnabahara eşit miktarda gelmesine dikkat edin.
● Karnabaharı soslama adımından sonra artık karnabahar grateni fırınlayabilirsiniz. 200 derece fırında karnabaharın üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
● Karnabahar gratenin üzeri kızardıktan sonra tarifi daha da lezzetli kılan peynir dokunuşunu yapın. Karnabaharı fırından çıkarıp üzerine rendelenmiş parmesanı serpin ve parmesanın erimesi için yaklaşık 10 dakika daha pişirin. Eğer evde parmesan bulunmuyorsa üzerine kaşar peynir de koyabilirsiniz.

Peynir eriyip karnabaharın üzerini kapladığında afiyetle yiyeceğiniz karnabahar graten hazır demektir. Karnabahar grateni dilimleyip üzerine maydanoz ya da dereotu serperek servis edebilirsiniz.
 





 

Karnabahar Gratenin Yanına Ne Yakışır?

İlk başta da belirttiğimiz gibi karnabahar graten hem ana yemek hem de ara sıcak olarak servis edilebilir. “Peki, karnabahar gratenin yanına ne yapsam?” diye düşünüyorsanız sizin için karnabaharın yanına yakışan lezzetler ile ilgili birkaç öneri hazırladık.

Yoğurt, karnabaharın her haliyle mükemmel uyum yakalayan bir lezzet. Bu nedenle alternatif servis önerisi olarak karnabahar gratenin üzerine sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt dökebilirsiniz. Karnabahar gratenin yanında daha ferahlatıcı bir tat arıyorsanız da yeşilliklerle dolu bir Akdeniz salatası yapabilirsiniz.

“Tabakta protein de olsun.” diyorsanız o zaman karnabahar graten ve kırmızı etin buluştuğu bir tabak hazırlamanız da mümkün. Izgara et yaparak karnabahar grateni etin yanında servis edebilirsiniz. Ette daha aromatik bir tat yakalamak ve sunumunuzu eşsiz hale getirmek için etin üzerine tadı ile damakta iz bırakan Gaia Oliva Erken Hasat Zeytinyağı dökmeyi de unutmayın.

Sofralarınıza lezzet katacak daha fazla tarif keşfetmek için “Gaia Oliva’lı Tarifler” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: #gastronomi, #zeytinyağlıtarifler, #beslenme
Ekim 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR