Yaz Sofralarının Vazgeçilmezi: Ege Usulü Enginar Tarifi

Yaz Sofralarının Vazgeçilmezi: Ege Usulü Enginar Tarifi

Yaz aylarına giriş yaptığımıza göre sofraları birbirinden güzel bahar ve yaz sebzeleri ile donatmanın zamanı geldi. Bu sebzelerden biri de hem pek çok tarife yakışan hem de doğal bir vitamin deposu olan enginar. Enginarın hasat dönemi, nisan ve mayıs ayına denk geldiği için havanın ısınması ile bu sebze de yaz akşamlarına renk katan ve keyifli sohbetlere eşlik eden sofraların vazgeçilmezi haline geliyor.

“Peki, enginarı nasıl yapacağım?” diyorsanız aslında pek çok farklı enginar tariflerini denemek mümkün. Salata, ızgara gibi enginarın farklı halleri ile sofralarınıza lezzet katabilirsiniz. Ancak tam bir yaz lezzeti arıyorsanız tadı ve görüntüsü ile Ege’nin sahil kasabalarına götürecek Ege usulü enginar tam size göre. Üstelik bu tarifi isterseniz ana yemek isterseniz de yemeklerin yanına lezzetli bir eşlikçi olarak hazırlayabilirsiniz.

O halde gelin, zeytinyağı ve enginarın lezzetli buluşması Ege usulü zeytinyağlı enginar tarifini hazırlamaya başlayalım.
 





 

Ege Usulü Enginar Malzemeleri

Ege usulü enginar, Ege’nin tadına doyamadığımız lezzetli sofralarını mutfağınıza taşımaya hazır. Siz de hazırsanız ilk olarak bu lezzetli tarif için gerekli malzemeleri öğrenelim:
● 6 adet ayıklanmış enginar
● 1 çay bardağı pirinç
● 1 adet kuru soğan
● Yarım çay bardağı Gaia Oliva Everyday Ayvalık Zeytinyağı
● Yarım çay bardağı limon suyu
● 2 çay kaşığı tuz
● 2 çay kaşığı şeker
● 1,5 su bardağı su

Üzeri için:
● 3 adet taze soğan
● Çeyrek demet taze nane
● Yarım çay bardağı Gaia Oliva Everyday Ayvalık Zeytinyağı
 





 

Ege Usulü Enginar Nasıl Yapılır?

Malzemelerden de anlaşıldığı gibi Ege usulü enginar, klasik zeytinyağlı enginar tarifinden oldukça farklı. Ama bu tarife lezzet katan asıl detaylar, yapımında gizli. Tüm malzemeler hazırsa şimdi, enginarı bol bol yeşillik ile buluşturacağımız bu tarifi adım adım yapmaya başlayalım:
● İlk olarak kuru soğanı küçük parçalar halinde doğrayın. Sonrasında geniş yüzeyli bir tencerenin içine zeytinyağını koyun ve doğradığınız kuru soğanı üzerine ekleyin. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise soğanları çok pişirmemek. Bu nedenle çok beklemeden diğer malzemeleri eklemeniz oldukça önemli.
● Yağ kızıp soğanlar hafifçe pişmeye başlayınca üzerine pirinci ekleyip karıştırarak soğan ve pirinci soteleyin.
● Enginarları tencereye eklemeden önce tuz ve limon suyunu da tencereye koyup iyice karıştırın. Daha sonra enginarların çanak kısmı alta bakacak şekilde tencereye dizin. Enginarları düzgünce dizdikten sonra şeker ve enginarların üzerini geçmeyecek kadar su ekleyip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirmeye bırakabilirsiniz.
● Enginarlar yumuşayana kadar pişirme işlemine devam edin. Enginarların yumuşadığını anlamak için pişirme işlemi sırasında ara ara bir bıçak yardımıyla enginarları kontrol edebilirsiniz.
● Enginarlar piştikten sonra ocağın altını kapatıp yaklaşık 10 dakika boyunca enginarları oda sıcaklığında dinlendirin. Enginarlar dinlenirken o sırada sunuma renk katacak taze soğan ve naneleri küçük küçük kesebilirsiniz.
● Tüm malzemeleri hazırladığınıza göre şimdi sunum zamanı. Tenceredeki enginarları ilk olarak çanak kısmı üste gelecek şekilde tabağa alın. Enginarların içerisine tencerede bulunan soğan ve pirinç karışımından ekleyin. Üzerine nane ve taze soğanları da ekleyip enginarların üzerinde biraz zeytinyağı gezdirdikten sonra Ege usulü enginar hazır. Biraz daha aromatik bir tat yakalamak için dilerseniz enginarların üzerine limon kabuğu rendeleyerek servis edebilirsiniz.
 

 

Ege Usulü Enginarın Yanına Ne Yakışır?

Ege usulü enginar ile sofralarınıza hem görünüm hem de lezzet açısından dikkat çeken bir dokunuş yapabilirsiniz. Ayrıca bu tarifi tek olarak tüketebileceğiniz gibi farklı yemeklerle de keyifli bir menü hazırlamanız mümkün. “Peki, Ege usulü enginarın yanına ne yakışır?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin, sizin için birkaç önerimiz var.

Tam bir Ege sofrası hazırlamak isterseniz enginarın yanında ızgara balıkla deniz havasını sofranıza taşıyabilirsiniz. Küçük balık seviyorsanız bahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi olan sardalyayı tercih edebilirsiniz. “Ben daha çok büyük balık severim.” diyenlerdenseniz de çipura ve palamut ile bir Ege sofrası hazırlayabilirsiniz.

“Sebze ağırlıklı bir menü istiyorum.” diyorsanız da güzel rengi ve lezzeti ile eşsiz bir seçenek olan yoğurtlu pancar salatası sizi bekliyor. Üstelik bu salatanın yapımı da oldukça kolay. Pancarları haşlayıp rendeledikten sonra yoğurt, sarımsak, biraz zeytinyağı ve dilediğiniz baharatları ekleyerek bu lezzetli salatayı hazırlayabilirsiniz.

Bu güzel yemeği tatlıyla taçlandırmak isterseniz de tatlı tariflerinin vazgeçilmezi elma ile yapabileceğiniz pratik bir tarif için “Elmanın En Tatlı Hali: Tarçınlı Elmalı Tatlı Tarifi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sofralarınıza lezzet katacak daha fazla tarif keşfetmek için de “Gaia Oliva’lı Tarifler” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
 

Etiketler: #gastronomi, #zeytinyağlıtarifler, #beslenme
Haziran 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR