Zeytinyağı Saklama Sırları: Zeytinyağı Neden Plastik Şişede Saklanmaz?

Zeytinyağı Saklama Sırları: Zeytinyağı Neden Plastik Şişede Saklanmaz?

Kendine has tadı ve dokusu ile zeytinyağının eşsiz yapısının bozulmaması için saklama koşullarına dikkat etmeniz oldukça önemli. Çünkü yanlış muhafaza yöntemlerinden kaynaklı olarak zeytinyağının o doğallığı içinde barındıran kokusunu ve tadını kaybetmeniz mümkün.

Üstelik kaybedilenler sadece koku ve tat ile sınırlı değil. Zeytinyağını saklarken yapılan hatalar, zeytinyağını şifa deposu yapan içerisindeki polifenol oranının azalmasına da neden olabilir. Kısacası zeytinyağı, doğallığını ve lezzetini kaybetmemesi için hasattan üretime, şişelemeden saklamaya kadar her aşamada özen isteyen bir lezzet.

Doğanın mucizesi olan bu lezzeti doğru bir şekilde saklamanın yolu ise aslında dikkat edeceğiniz birkaç unsurdan geçiyor. “Peki, bunlar nelerdir?” diyorsanız şimdi, sofralarınıza lezzet ve sağlık katan zeytinyağını doğru şekilde saklamak için tüm dikkat etmeniz gerekenleri keşfetme zamanı.
 

Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

Zeytinyağı seçimi yaparken gösterdiğiniz özeni, zeytinyağını saklarken de göstermeniz şart. Çünkü zeytinyağı; ısı, ışık ve nemden etkilenen hassas bir yapıya sahip. Sadece bu yapıya uygun saklama koşulları ile zeytinyağının doğadan gelen lezzetini bozmadan sofralarınıza taşımanız mümkün.

Zeytinyağını saklarken tüm dikkat etmeniz gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
● Zeytinyağını saklamak için ortamın nemli olmaması ve sıcaklığının 14-21 derece aralığında olması gerekli. Çünkü yüksek sıcaklık ve nem, zeytinyağının içerisindeki yüksek polifenol değerinin azalmasının nedeni. O halde ocağın kenarında duran zeytinyağı şişesini serin ve kuru bir dolaba kaldırmanın zamanı geldi.
● Zeytinyağının yapısını etkileyen bir diğer unsur ise ışık. Gün ışığına maruz kalan zeytinyağı, kendine has tat ve kokusunu kaybeder. Bu nedenle zeytinyağını koyacağınız dolap seçimini yaparken serin olmasının yanı sıra aynı zamanda ışık almamasına da dikkat etmelisiniz.
● Zeytinyağını saklarken zeytinyağının bulunduğu şişenin kapağını sıkıca kapatmak dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur. Çünkü zeytinyağının oksijen ile teması, zeytinyağında oksidasyona sebep olur. Bu da tabii ki zeytinyağının oksitlenerek tadının ve kokusunun değişmesi demek.
● Zeytinyağı, kokulara karşı oldukça hassastır. Ortamda bulunan farklı kokuları kolayca emebilir. Bu durum, zeytinyağının o doğal kokusunu kaybetmesine neden olur. Zeytinyağı şişesinin ağzını sıkıca kapatmak işte bu nedenden dolayı oldukça önemli.

Tüm bu unsurlara dikkat ederek zeytinyağını saklamak için uygun koşulları sağlayabilirsiniz. Ancak zeytinyağını muhafaza edeceğiniz ortamı ayarlasanız da zeytinyağını saklayacağınız şişeyi doğru bir şekilde seçmediğiniz müddetçe tadında ve kokusunda değişiklik meydana gelmesi kaçınılmaz. Hatta saklama şişesinin materyalinden kaynaklı olarak zeytinyağının şifa dolu içeriğini zararlı hale getirmeniz mümkün.
 





 

Zeytinyağını Saklamak İçin En Uygun Malzeme Nedir?

“Zeytinyağını nasıl bir şişede saklamalıyım?” diyorsanız öncelikle şişenin materyaline dikkat etmeniz gerektiğini belirtelim. Çünkü zeytinyağını plastik bir şişede saklarsanız bu doğal şifa kaynağının faydalarını plastik ambalajlarda kullanılan BPA içeriği ile yok edebilirsiniz. Bu nedenle doğanın en saf hediyesi olan zeytinyağının doğallığını kaybetmemek ve sağlığınıza zarar vermemek için cam şişe tercih etmeniz oldukça önemli.

Tabii ki zeytinyağının saklama koşullarından da anlaşıldığı gibi her cam şişe, hassas bir lezzet olan zeytinyağını saklamak için uygun değil. Çünkü şeffaf cam şişelerde saklanan zeytinyağların gün ışığına maruz kalması kaçınılmaz. Bu durumu dikkate alarak zeytinyağının ışıkla temasını kesmek için koyu renk cam şişe tercih etmenizde fayda var.

Ancak biliyoruz ki bazı zeytinyağları teneke kutularda satılabiliyor. “Peki, bu zararlı mı?” diye düşünüyorsanız burada aslında kutudan ziyade üreticiye dikkat etmeniz gerekli. Çünkü zeytinyağı tenekeleri, zeytinyağının kalitesinin ve doğallığının bozulmaması için özel koşullarda üretilir. Ayrıca zeytinyağının Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne göre ambalajlanması şart. Bu yönetmelikte ise zeytinyağı ambalajının insan sağlığını tehlikeye sokacak, zeytinyağının bileşiminde istenmeyen değişimlere veya duyusal özelliklerinde bozulmaya neden olacak malzemeye sahip olmaması gerektiği açıkça belirtilir. Kısacası zeytinyağı tercihinizi güvenilir bir üreticiden yapmanız sadece zeytinyağının kalitesini değil, ambalajlamadaki özeni ve doğal olarak sağlığınızı da etkiler.

Güvenilir bir zeytinyağı üreticisinden tenekede aldığınız zeytinyağını farklı tenekelere boşaltmamanızı öneririz. Ancak tabii ki tenekede aldığınız zeytinyağını da koyu cam şişelere aktararak saklamanız mümkün. Önemli olan teneke veya şişe fark etmeksizin yukarıda sıraladığımız gibi zeytinyağının saklama koşullarına dikkat etmeniz.
 

Zeytinyağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tüm detayları ile zeytinyağını saklarken dikkat edilmesi gerekenleri inceledik. Ancak bu koşullara dikkat etmediğiniz durumlarda zeytinyağının tüketim tarihinden önce bozulmasına neden olabilirsiniz. “Zeytinyağı bozulunca nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız da aslında zeytinyağının o eşsiz kokusu ve tadı size yol gösterecek.

Unutmayın ki zeytinyağının meyvemsiliği, acılığı ve yakıcılığı, pozitif duyusal özellikleridir. Bu notalar dışında zeytinyağında ekşi veya mayhoş bir tat hissederseniz zeytinyağı bozulmuş demektir.

Bozulmuş zeytinyağının kokusu da bilindik meyvemsi kokudan farklı olur. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta zeytinyağının farklı kokuları emip emmediği. Çünkü zeytinyağının saklama koşullarında da belirttiğimiz gibi zeytinyağı kokulara karşı oldukça hassas bir yapıya sahip. Zeytinyağını muhafaza ettiğiniz yerde keskin kokulara sahip besinler bulunuyorsa bu durum zeytinyağının kokusunun değişmesine neden olabilir. Böyle bir durum söz konusu değilse ve zeytinyağını kokladığınızda o eşsiz kokusu dışında farklı bir koku alıyorsanız da bu durum, zeytinyağının bozulmuş olmasına işarettir.



Kısacası zeytinyağının bozulmaması için doğanın mucizesi olan bu lezzeti uygun koşullarda saklamak oldukça önemli. Biz de Gaia Oliva olarak üretimde gösterdiğimiz hassasiyeti, zeytinyağının o eşsiz tadını ve besin değerlerini korumak için şişeleme ve saklama aşamasında da gösteriyoruz. Sürdürülebilir tarım yöntemleri ile ürettiğimiz zeytinyağlarını koyu renk cam şişelerde ve zeytinyağı için özel üretilmiş teneke kutularda muhafaza ediyor, zeytinyağının en doğal halini Gaia Oliva zeytinyağı çeşitlerimizle sofralarınıza taşıyoruz.
 

Etiketler: #soğuksıkım, #zeytinyağı, #erkenhasat
Mart 06, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR